Textile Gate Solved Papers | Tf_Gate 1991

#Gate #Tf_Gate #Tf_Gate_1991 #Textile #TextileCoach

1. Range of Maturity Ratio (M) of cotton is:

  1. 0 to 1

  2. 0 to 100

  3. 0.2 to 1.2

  4. 0.5 to 1.5

Ans: 3


2. If d is the diameter, the ratio of air flow through a fibre plug during fibre fineness measurement will be proportional to

  1. d

  2. d2

  3. d4

  4. 1/d2

Ans: 2

3. If 6 slivers each having CV(%) of 6 are doubled, the CV(%) of the resultant sliver will be

  1. √6

  2. 6

  3. 12

  4. 25

Ans: 1

4. A 36s cotton yarn with a twist multiplier of 3.5 will have

  1. 18 TPI

  2. 21 TPI

  3. 30 TPI

  4. 36 TPI

Ans: 2

We know that TPI = TM x √Count

Therefore TPI = 3.5 x √36 = 21


5. When twist is increased in a Spun yarn, its strength

  1. Increases

  2. Decreases

  3. Does not change

  4. First increases and then decreases

Ans: 4

6. In a tensile test, if the strain rate is increased, the apparent tensile strength of a ring spun yarn will

  1. Increases

  2. Decreases

  3. Not change

  4. Show no trend

Ans: 2

7. Standard CSP value for a combed cotton yarn is

  1. 1,850

  2. 2,000

  3. 2,250

  4. 2,800

Ans: 2

For carded = 1800 {1700-1900}

8. With an increase in the friction between the yarns, the tear strength of a fabric will be

  1. Increases

  2. Decreases

  3. Not change

  4. Show no trend

Ans: 2

9. Air Permeability of fabrics is generally measured with a pressure drop across fabrics equivalent to the water head of

  1. 1mm

  2. 10mm

  3. 10cm

  4. 1m

Ans: 2


10. If T is the thermal insulation of each layer of fabric, the thermal insulation of two layers of fabric together will be

  1. Greater than 2T

  2. Equal to 2T

  3. Less than 2T

Ans: 1

11. Indigosal O is suitable for wool since.

  1. It has good affinity for this fiber

  2. It can be applied from an alkaline bath

  3. It can be developed by means of acidified sodium nitrite.

Ans: 1

12. Solamine Black is

  1. A mineral color

  2. An Oxide

  3. A Pigment

Ans: 2

13. Astrazon Blue GL is recommended

  1. For dyeing acrylic fabrics with a light fastness of 7-8

  2. For dyeing polyester

  3. For mass coloration of polypropylene

Ans: 1

14. O-Nitrodiphenyl amine disperse dyes have better light fastness due to.

  1. The presence of intermolecular hydrogen bonding

  2. Resonance Stability

  3. Strong dye fiber intraction

Ans: 2


Fill in the blanks:

  • The density of polypropylene in 0.91 g/cc and that of viscose is 1.52-1.49 g/cc

  • Friacetatic fibers are soluble in Glacial Acetic Acid and Methylene Chloride at room temperature.

  • Sisal is an example of a leaf fibre wile cotton is a seed fiber.

  • The protein in wo ol is known as Keratin while that in silk as fibroin.

  • The initial modulus of PET is generally Lower than Viscose while the elongation at break is higher than viscose.


  • At standard conditions the moisture regain values of acetate and acrylic fibers are 1.32 and 1.16 respectively.

  • The term degumming is associated with Silk fibre while retting with Jute fibers.

  • MEG and TPA are the monomers for PET

  • The end group is PET are COOH, OH while in ny lon are COOH, NH2

  • The glass transition temperature of nylon G is 50oc in dry static and 29o in water

Can you help us improve this page?

Send us your contribution at info@textilecoach.net,

we will update this page and give you proper attribution!



0 comments

Recent Posts

See All