Gate Solved Papers Part-II | Tf-Gate 1992

#Gate #Textile #TextileCoach #Tf_Gate #SolvedPapers


21. The coarser fibers preferentially migrate

  1. To the surface of the yarn.

  2. To the core of the yarn.

  3. At random.

Ans: 1


22. Longer and finer fibers require a card cylinder having

  1. Higher wire point density.

  2. Lower wire point density.

  3. Higher speed

Ans: 1

23. On the scutcher the ratio of fan speed to beater speed required for synthetic fibers as compared to cotton fibers is

  1. Higher

  2. Lower

  3. Equal

Ans: 1

24. On a good ring frame, the spinning tensions for cotton yarn would be around.

  1. 1.0 g/tex

  2. 0.1 g/tex

  3. 0.001 g/tex

  4. 0.11 g/tex

Ans: 1 & 4

25. Balloon control rings are more effective

  1. At the end of the doff

  2. At the middle of the doff

  3. At the beginning of the doff

  4. Throughout the doff

Ans: 4


26. If the difference between the number of thick and thin places is very high, the machine to be checked first would be

  1. Draw frame

  2. Speed frame

  3. Ring frame

  4. Card

Ans: 4

27. The waste removed in the blow room while processing man-made fibers should be around

  1. 0.1%

  2. 1%

  3. 2%

  4. 3%

Ans: 2

Avg is 0.5% to 1%

28. The amount of spin flash applied by fiber manufacturers to polyester staple is around.

  1. 0.16%

  2. 0.48%

  3. 1.0%

  4. 5%

Ans: 1

29. The traveler weight employed for polyester blend, compared to that employed for cotton is

  1. Less

  2. More

  3. The same

Ans: 1

30. The most Preferred beater for processing man-made fibers

  1. Shirley opener

  2. Kirschner beater

  3. Creighton

  4. Three bladed beater

Ans: 1


31. During sizing pickup will increase if

  1. Sizing speed increases

  2. Squeezing pressure increase

  3. The position of the immersion roller is lowered

  4. Temperature of drying cylinder decreases

Ans: 1 & 3

32. Fabric cover on a loom is improved by

  1. Raising the backrest

  2. Having early shedding

  3. Having late pickup

  4. None of the above

Ans: 2

33. Activation of bottom change on an automatic loom is preferred by weft feeler compared to weft fork because

  1. It increases the loom efficiency

  2. It improves the quality of fabric

  3. It reduces the weft waste

  4. It reduces the workload of workers.

Ans: 3

34. In shuttle less weaving, weft waste is minimum on

  1. Air-jet loom

  2. Water-jet loom

  3. Rapier loom

  4. Gripper (or projectile) loom

Ans: 1

35. On Sulzer projective loom, the number of projectiles depends on

  1. Weight of projectile

  2. Width of loom

  3. Speed of loom

  4. Picking force

Ans: 2

36. Circular looms are preferred over conventional looms

  1. When the weft pattern is complicated

  2. When the silk yarn is involved

  3. When hose type of fabric is required

  4. Because circular looms give higher efficiency

Ans: 3


37. In triaxial weaving weft is inserted

  1. In single picks

  2. In double picks

  3. By two pick cycle

  4. None of the above

Ans: 1

38. Gauge of winder with trap type(serrated) slub catcher for 25 tex yarn will be

  1. 0.1-0.2 m

  2. 0.6-0.7mm

  3. 1.0-1.3mm

Ans: 2

For combed 1.5-2 times of yarn dia.

For carded 2-2.5 times of yarn dia.

39. Percent waste in sizing department calculated on the yarn processed in the sizing is normally

  1. 0.5-0.8%

  2. 1.2-1.5%

  3. 2.0-2.5%

Ans: 2

40. If the specific volume and twist factor of yarn are 1.0 cm3 /g and 60 tex1/2 turns/cm respectively, what will be its twist angle?

  1. 30o

  2. 34o

  3. 32o

  4. None of the above

Ans: 2

Tan α = 0.0112 (1.0 cm3/g)1/2 x 60

= 0.672

α = tan‑1 (0.672)

= 33.9o

41. The value of the retraction factor ranges between

  1. 0 to ∞

  2. 1 to ∞

  3. 0 to 1

  4. Has no range

Ans: 3

42. If the ratio of the strength of two-fold yarn to its component single yarn is four, what will be the ratio of their tenacities?

  1. 4

  2. 2

  3. 1

  4. None of the above

Ans: 2


43. Which of the following relationships is correct

  1. ef = ey cos2 Θ

  2. Ey = Ef cos2 α

  3. ef = ey / cos2 Θ

  4. Ey = Ef Cos2 α = Ef

Where Ey =Yarn Modulus

Ef =Fibre modulus

α = Helix angle at yarn surface

ey = yarn extension

ef = fibre elongation

Θ = Helfix angle of fibre

Ans: a & C

44. The index of Blend irregularity (IBI) values proposed by Coplan and Klein may have the following interpretation

  1. IBI = 0, means complete randomness

  2. IBI =1, means perfect blending

  3. IBI > 1, means the presence of clustering

  4. IBI = 0, means perfect blending

Ans: 3

45. Drawing

  1. Increases crystallinity

  2. Increases birefringence

  3. Decreases crystallinity

  4. Increase strength

Ans: 1, 2, & 4

46. Nylon is drawing

  1. At glass transition temperature.

  2. At softening temperature

  3. At room temperature

  4. At 100% RH conditions

Ans: 4

47. The denier of tow used for producing polyester staple fibers before the drawing is about

  1. 3000

  2. 30,000

  3. 300,000

  4. None of the above

Ans: 2

48. Heat setting in relaxed conditions

  1. Reduces strength

  2. Increases orientation

  3. Increases crystallinity

  4. Increases density

Ans: 1, 3 & 4

49. False twist means

  1. Twisting in a false direction

  2. Not twisting

  3. Introducing equal and opposite twist

  4. Twisting with friction discs

Ans: 3


50. Edge crimped yarns

  1. Have zig-zag configuration

  2. Have helical configuration

  3. Give stretch yarns

  4. Give modified stretch yarns

Ans: 4

51. In the context of friction spindles for texturing the twister angle should be

  1. 30o

  2. 45o

  3. 60o

  4. 90o

Ans: 4

52. Air-jet Texturing

  1. Reduces the strength considerably

  2. Does not decrease the strength

  3. Uses overfeeding to get the textured effect

  4. Uses air-jet to get the textural effect.

Ans: 3

53. Stuffer box technique

  1. Is used to produce textural yarns for carpets

  2. Can process heavy denier yarns

  3. Is used to give crimp in staple fiber production

  4. Is suitable for monofilaments

Ans: 1

54. A spin finish formulation contains

  1. Delustrant

  2. Whitener

  3. Lubricant

  4. Antioxidant

Ans: 3

55. Gas singing machine is operated at a speed of

  1. 50-70 m/min

  2. 125-200 m/min

  3. 10-40 m/min

  4. 80-120 m/min

Ans: 4

56. The desizing process mainly removes

  1. Wax and tallow

  2. Dirt and Colour

  3. Starch

  4. Natural impurities

Ans: 3

57. Batch wise scouring is carried out in

  1. Winch

  2. Jigger

  3. Kier

  4. J-box

Ans: 3


58. The most important ingredient of scouring composition is

  1. Wetting agent

  2. Alkali

  3. Emulsifying agent

  4. Sodium silicate

Ans: 2

59. Wool and silk can be bleached with

  1. Sodium hydrosulphate

  2. Sodium Perborate

  3. Hydrogen Peroxide

  4. Sodium Hypochlorite

Ans: 1 & 3

60. Polyester and acrylic fibers can be bleached with

  1. Sodium hydrosulphate

  2. Hydrogen Peroxide

  3. Sodium Chlorite

  4. Sulphur dioxide

Ans: 3

61. Mercerization is carried out with NaOH of

  1. 10-15% conc.

  2. 15-25% conc.

  3. 5-10% conc.

  4. 25-35%conc.

Ans: 2

62. An optical brightening is

  1. A synthetic bluing agent

  2. A colorless dye

  3. A fluorescent compound

  4. An optical whitener

Ans: 1 & 4

63. Damage caused to cotton during bleaching can be assessed by measuring

  1. Cuprammonium Fluidity

  2. Methylene Blue Absorption

  3. Barium number

  4. White index

Ans: 2

64. Efficiency of mercerization can be assessed by

  1. Dye sorption

  2. Deconvolution count

  3. Shrinkage

  4. Sinking time

Ans: 2

Can you help us improve this page?

Send us your contribution at info@textilecoach.net,

we will update this page and give you proper attribution!







0 comments

Recent Posts

See All