Textile Gate Solved papers | Tf_Gate 1992

#Gate #Tf_Gate #SolvedPapers #Textiles #GatePaperswithSolutions #TextileCoach


1. During length measurement of Fibrograph 2.5% span length was found to be 25mm. it means.

  1. 2.5% of fibers clamped are 25mm in length.

  2. 2.5% of fibers clamped are longer than 25mm.

  3. 2.5% of fibers clamped are 25mm or longer.

  4. 2.5% of fibers clamped are less than 25mm.

Ans: 1



2. The count of yarn is 20 Tex. It is equivalent to a yarn of

  1. 29.5 Ne. (English Count)

  2. 180 Denier.

  3. 50 Nm (Metric count)

  4. None of the above.

Ans: a, b, & c

Tex to Ne.

We Know that

Tex = i.e., Ne. =

Therefore, 20 Tex = = 29.525 Ne.

Tex to Denier

We know that

1 Tex = 9 Denier

Therefore, 20 Tex = 20 x 9 Denier = 180 Denier

Tex to Nm

We know that

Tex = i.e., Nm = 1000/Tex

Therefore, 20 Tex = 1000/20 = 50Nm.



3. The resultant count of two cotton yarns is 16s Ne. If the doubling process causes a contraction of 10% in the component yarns, the count of the component single yarn will be?

  1. 35.2s Ne

  2. 28.8s Ne

  3. 32s Ne

  4. None of the above

Ans: 1

Given that Resultant count= 16s

Let’s assume that the two single yarns are of the same count. Then the count of a single yarn is 32

As mentioned, there is a 10% contraction during the doubling

Therefore, count of single yarn = 32 + 10% contraction

= 32+ 3.2 = 35.2s

4. The number of thin places were detected at -30% and -50% thin place setting on a uster imperfection indicator. The incidence will be higher at

  1. -30%

  2. 505

  3. None of the above

Ans: 1

The incidence will be more at thin places and less thin cross-section


5. Under CRL and CRE conditions of testing, what happens to the rate of loading when the length of the specimen is increased?

  1. The rate of loading does not change for CRL conditions.

  2. Rate of loading decreases for CRE conditions.

  3. Rate of loading increases for both conditions.

  4. None of the above.

Ans: 1 & 2

6. with respect to tear strength which of the following statements are correct?

  1. Tear strength of twill weave > Tear strength of plain weave.

  2. Tear strength of high set fabric < Tear strength of the low set fabric.

  3. Tear strength does not depend upon weave and set.

  4. Tear strength depends upon thread strength.

Ans: 1, 2 & 4

7. which of the following phenomenon may be described by passion Distribution

  1. The number of warp breakages on a loom.

  2. Breaking load of yarn.

  3. The number of neps in a given area of card web.

  4. The number of end breakages in ring spinning.

Ans: 3

8. The correct relationship between specific surface (s) and diameter (d) of a fiber can be described by

  1. S = 1/d

  2. S = 4/d

  3. S = (perimeter of Cross-section) / (Area of Cross-section)

  4. None of the above

Ans: 2 & 3

9. The standard error of estimate of difference of two means having a sample size of n1 and n2 and the pooled estimate of standard deviation s, is










Ans: 1 & 3

10. Which of the following relationships is/are correct?










Ans: 1 & 4

11. The U% of a single yarn is 17.3%. The expected CV% of a 3-ply yarn made from these single yarns would be?

  1. 12.5

  2. 10.0

  3. 17.3

  4. None of the above

Ans: 1

CV of single yarn is = 1.25 * U% = 1.25 * 17.3 = 21.625 %

CV% of 3 ply yarn = CV of single yarn / √n where n = no. of doublings

= 21.625 / √3 = 12.5%

12. The weight per meter of cotton sliver normally lies between

  1. 500 mg and 1000 mg

  2. 3g and 4g

  3. 10g and 15g

  4. 40g and 60g

Ans: 2

13. The RKm of a yarn is equal to

  1. g/tex

  2. g/den

  3. breaking length in Km

  4. CSP

Ans: 3

14. The number of fibers in the cross-section of a 20s cotton yarn would be approximately

  1. 85

  2. 170

  3. 340

  4. 680

Ans: 2

The average fibers in yarn cross-section are 100-200

15. Roller and clearer card is used for carding of

  1. Cotton

  2. Cotton waste

  3. Wool

  4. Man-Made fibers

Ans: 2 & 3

16. Sectional warping is considered more practical than beam warping

  1. For executing big orders.

  2. For producing striped fabrics.

  3. When sizing is considered necessary.

  4. When the two-fold yarn has to be used in warp and weft

Ans: 2



17. Sizing gives to the yarn

  1. Higher breaking strength

  2. Increased elongation at break

  3. Increased pliability

  4. None of the above

Ans: 1

18. 1kg of 20 Ne will have a length of

  1. 16,800 yards

  2. 33,600 meters

  3. 20,000 meters

  4. 16,800 meters

Ans: 2

We know that

Ne = (Length in yards) / (840 x weight in pounds)

1 kg = 2.2046 lbs

20 = length / 840 x 2.2046

Therefore, length = 20 x 840 x 2.2 yards

Length = 36,960 yards

1 yard = 0.9144 meters

36,960 yards = 33,796 meters

19. A sheeting fabric having 30 tex in warp and 20 tex in weft, and having 40 x 30 ends and picks per centimetre respectively

  1. 90 g/m2

  2. 170 g/m2

  3. 180 g/m2

  4. 250 g/m2

Ans: 3

Given that

Ends per cm = 40

Picks per cm = 30

GSM = 0.1 [(N1 x n1)+ (N1 x n1)]

= 0.1 [(30 x 40) + (20 x 30)]

= 0.1 x 1800 = 180 g/m2


20. In an automatic loom

  1. Weft break is repaired automatically.

  2. The warp break is repaired automatically.

  3. Exhausted weft bobbin is replaced automatically.

  4. Exhausted warp bobbin is replaced automatically.

Ans: 3

Can you help us improve this page?

Send us your contribution at info@textilecoach.net,

we will update this page and give you proper attribution!





0 comments

Recent Posts

See All